10 tips til poetry slammere

De 10 tips neden for er primært skrevet til poetry slammere in spe, men erfarne slammere tager ikke skade af lige at få opfrisket et par gode pointer.

 

1) Oplev et poetry slam
Vi anbefaler, at du, inden du stiller dig op på scenen, først overværer et poetry slam som publikum. Bare sådan lige for at se hvordan det hele foregår, mærker stemningen og bliver inspireret. Det er også en god idé at hilse på nogle af poetry slammerne eller værterne, og måske kan du endda få et par tips med på vejen. Men… du kan selvfølgelig også bare springe ud i det og melde dig til.

2) Find et poetry slam
Find et åbent poetry slam, som du kan deltage i. Har du spørgsmål til et arrangement, eller kan du ikke finde ud af hvornår det næste er, spørg arrangøren.

3) Tilmeld dig
Nogle poetry slams kræver forhåndstilmelding, og det gør du hos arrangøren, mens ved andre slams kan du tilmelde dig hos værten på selve aftenen – er du i tvivl, spørg arrangøren. Nogle foretrækker at tilmelde sig, og først derefter forberede sig, jf. punkt 4, 5, 6 og 7, mens andre foretrækker at forberede sig grundigt inden de tilmelder sig. Find ud af hvilken type, du er, og gør som du har det bedst med.

4) Kend reglerne
Sæt dig grundigt ind i reglerne. Ved langt de fleste åbne poetry slams i Danmark er det de traditionelle regler, der anvendes, men er du i tvivl, spørg arrangøren. Du kan finde mere info under Regler i poetry slam.

5) Skriv godt
Skriv tre gode tekster. Det er dét, der kræves til et almindeligt åbent poetry slam. Hvis du vinder er det en god idé at have forberedt et ekstra vinderslam. Find gerne inspiration på YouTube og alle mulige andre steder, og husk, at poetry slam er en fri form = det kan være sjovt, trist, ærligt, løgn, rasende, roligt, hakkende, rytmisk, hvadsomhelst = du bestemmer, og i sidste ende er det dommerne, der bestemmer… men husk: The points are not the point – the point is poetry.

6) Improvisation
Nej, man behøver ikke skrive sine poetry slams ned på forhånd – man må hjertens gerne improvisere. Men… impro er svært for de fleste, så træd varsomt.

7) Øv dig
Det er (næsten) altid en god idé at øve sig. Læs op og perform for dig selv, læs op og perform for en ven eller et dyr (eller en stueplante), læs op mens du vasker op, øve øve øve. Hvis du har mulighed for det, så øv med en mikrofon – hvis ikke, så skal du vide, at så svært er det heller ikke og du kommer til at klare dig fint.

8) Spred ordet
Et godt poetry slam fortjener et herligt publikum. Hjælp med at sprede ordet. Invitér venner, bekendte og folk, du ikke kender. Jungletrommer. Husk, at personer, som kender en poetry slammer, der stiller op, ikke må være dommere.

9) Elsk dit publikum
Ha’ det sjovt. Med dine venner. Med resten af publikum. Med de andre poetry slammere. Og først og fremmest med dig selv. Elsk det, du gør, og elsk alt det, du giver til publikum. De er der for dig. Du er der for dem. Poetry slam er først og fremmest et miljø og et socialt møde. Du må gerne gå op i konkurrencen og kæmpe med næb og kløer, men husk, at det ikke skal betyde så meget for dig, at du overser alt det andet, som poetry slam går ud på. The best poet never wins.

10) Bliv ved
Optræd igen. Og igen. Og igen. Kom også til poetry slam, når du ikke selv optræder. Bliv inspireret. Støt op om andre. Bliv en del af miljøet. Bliv hjulpet på vej. Og hjælp andre på vej. Optræd i andre byer. Optræd i andre lande. Gør en forskel. Fordi du kan.

Bum. Og det er dét. Har du flere spørgsmål? Spørg.

 

Under Film med tips til slammere kan du få endnu flere nyttige tips om poetry slam, om dét at optræde og at skrive tekster til scenen m.m. Og derudover kan du finde yderligere tips, samt skriveøvelser og meget mere i Peter Dyreborgs bog om poetry slam.

Advertisement