Regler i poetry slam

Reglerne i poetry slam kan variere en smule fra by til by og land til land, og hvis du skal optræde som poetry slammer er det altid en god idé at spørge arrangøren om reglerne. Men nedenfor er de traditionelle regler beskrevet, og som er dem, der oftest benyttes i Danmark.

 

De grundlæggende regler
Man skal selv have skrevet sine tekster eller have ejerskab/ophavsret til sine værker, men det er tilladt at citere og referere i begrænset omfang. Man må optræde med poesi og prosa og al mulig andet, og man må tale, råbe, synge, rappe, improvisere, danse eller stå med ryggen til. Der er tre runder, og det mest almindelige er, at man optræder med en ny tekst i hver runde, men der er formelt set ikke forbud mod at genbruge samme tekst i alle runder.

Må man bruge rekvisitter? Nej. Må man bruge underlægningsmusik, lydeffekter, instrumenter eller andet udstyr? Nej. Må man bruge kostume, udklædningstøj eller lignende? Nej. Må man være nøgen? Nej. Må man være skidegod? Ja.

Man må gerne læse op af papir, telefon, tablet m.v., men disse må dog ikke bruges som rekvisit.

Man har maksimalt 3 minutter og 10 sekunder til rådighed, og tiden begynder idet man kommunikerer med publikum, hvad enten det sker verbalt eller non-verbalt.

 

Dommere og pointsystem
Der udvælges 5 dommere eller dommerpar blandt publikum, hvor ingen af dommerne må kende de optrædende poetry slammere personligt. Dommerne giver point mellem 0,0 og 10,0, hvor 0,0 er det laveste og 10,0 det højeste – den laveste og højeste karakter falder bort, således at den samlede pointscore består af de tre midterste karakterer og maksimalt kan være 30,0 i hver runde.

Såfremt en poetry slammer går over tid fratrækkes den samlede score 0,5 strafpoint pr. påbegyndt 10 sekunder. Eventuelle tidsoverskridelser og overholdelse af øvrige regler påses af slammets konferencier og vært, kaldet MC.

Der afholdes to indledende runder og en finale – de seks poetry slammere, som har højest point fra første runde, går videre til anden runde, og i finalen mødes de tre, som sammenlagt har højest point fra både første og anden runde. I selve finalen nulstilles pointene, og den poetry slammer, som får højest point i finalen, vinder, men ved inderst inde, at “the points are not the point – the point is poetry”.

Inden første runde går i gang afholdes et prøve-slam, således at dommerne kan prøve at give point. Prøve-slammet udføres af MC eller en poetry slammer, som ikke deltager i selve konkurrencen.

 

Regler er til for at blive fortolket
Som sagt: De ovenfor beskrevne regler er de traditionelle regler. Men der afholdes til tider også særlige poetry slams, hvor idéen netop er, at man har lavet om på reglerne. Fordi man kan. Det kan være et andet pointsystem. Med eller uden tid. Det kan være temaslams, hvor der er specifikke krav til indholdet. Det kan være Dead VS Alive, hvor døde digteres tekster kæmper mod levende digteres tekster. Stolen slam slams, hvor man SKAL være uoriginal. Slams, hvor der SKAL bruges underlægningsmusik, lydeffekter, instrumenter osv. Det kan være nøgen-slams (sjældent, men det ér sket). Der er holdslams, speedslams, story slams, trubadurslams, jazzslams og så videre osv.

Hvis du overvejer at stille op som poetry slammer, anbefaler vi, at du læser vores 10 tips til poetry slammere og at du ser Film med tips til slammere. Og derudover kan du finde yderligere tips, samt skriveøvelser og meget mere i Peter Dyreborgs bog om poetry slam.

Advertisement